söndag 10 mars 2013

Bönbullar med ost

Bönbullar med ost, ca 25-30 små bullar

Stora vita bönor, blötlagda     4 dl
Gul lök                                          1 st
Vitlöksklyftor                          2 stora
Riven ost                                   2 dl
Potatismjöl                               4 msk
Salt                                             efter smak, ca 1-2 tsk
Vitpeppar                                  efter smak, ca 1 krm

Blötlägg bönorna minst 8 timmar. Byt vatten och skölj bönorna. Fyll på nytt vatten och låt stå minst 4 timmar till. Mixa bönorna länge i matberedare, så det bildas en massa som börjar gå ihop. Ta upp bönorna och mixa därefter löken och vitlöken väl. Blanda ost och lök med bönmassan och potatismjölet. Hetta upp olja (jag använde en smaksatt olja med chili och vitlök, blandat med citronolja. Använder man en naturell olja kan man krydda bönmassan med chili och citronskal. Testa dig fram!). Forma små bullar, genom att krama ca en msk smet i handen. Fritera/stek i rikligt med olja, ca 5-7  minuter tills bullarna fått färg runt om. Lägg på en plåt. När alla bullar är friterade, kör klart dem i ugnen på 170 grader, ca 10 minuter.

Tips: Använd en smakrik getost och färsk, hackad rosmarin, smaka av med någon tesked honung för en perfekt förrätt eller tilltugg!







































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar